Održana završna konferencija novoizgrađenog PUC 3LJ

05.03.2021.
Održana završna konferencija novoizgrađenog PUC 3LJ

U Gospodarskoj zoni Čaporice u Trilju jučer je održana završna konferencija novoizgrađenog Poslovno-uslužnog centra 3LJ.

Riječ je o projektu vrijednom 20,7 milijuna kuna, od kojih je 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU fondova, a ostatak sredstava osigurali su Grad Trilj i Splitsko-dalmatinska županija. Ciljevi PUC 3LJ su razvoj dostupnosti i poboljšanje kvalitete poduzetničko poslovne infrastrukture, povećanje broja proizvoda i usluga koje poduzetnička infrastruktura pruža poduzetnicima, poticanje razvoja malih i srednjih poduzeća i zapošljavanja. Korisnik projekta je Grad Trilj, a partneri Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Poduzetnički inkubator Klis d.o.o.

Uz predstavnike Grada Trilja koje je predvodio gradonačelnik Ivan Šipić, završnoj konferenciji su nazočili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, župan Blaženko Boban, ravnatelj JU RERA S.D. Jozo Sarač, savjetnik JU RERA S.D. Mate Paštar i drugi uzvanici.

Predstavljajući projekt Mate Paštar je istaknuo kako Poslovno uslužni centar 3LJ kao integrirana poduzetnička infrastruktura u sebi objedinjava 29 funkcionalno-prostornih cjelina: prostore za inkubaciju i akceleraciju poduzetnika, funkcionalne prostore namijenjene stanarima i nestanarima za sastanke i edukacije, prostore za poduzetničke potporne institucije, laboratorij i funkcionalne prostore namijenjene za konkretne poslovne djelatnosti – mehaničarska radionica, izložbeno prodajni prostor, bistro, trgovina sadnog poljoprivrednog materijala.

‘Napravljena su tri objekta ukupne površine oko 4 tisuće kvadrata s 29 funkcionalnih jedinica koje su potpuno opremljene. Ovaj projekt nastavljamo dalje s Centrom kompetencija na kojem radi 55 ljudi. Potencijal je velik, idemo na razvoj 15 inovativnih proizvoda. Umrežili smo znanstveno-istraživačke institucije, ovdje imamo čak i prostore koje će koristiti Institut Ruđer Bošković, Kemijsko-tehnološki fakultet, veterina i agronomija iz Zagreba, Institut za jadranske kulture. Dakle, imat ćemo ovdje eminentne stručnjake’, kazao je Paštar.

U ime domaćina okupljene je pozdravio gradonačelnik Trilja Ivan Šipić kazao je kako je ovo jedan od kapitalnih projekata Grada Trilja.

‘Radi se o super modernom objektu i vjerujem da je perspektiva ovog područja zacementirana što se tiče mogućnosti za razvoj gospodarskih aktivnosti. S obzirom da će ovi objekti biti na raspolaganju sadašnjih i budućim gospodarstvenicima, na taj način će se privlačiti nove investicije, od IT sektora do OPG-ova. Sve u svemu, objekti su vrhunski, a mogućnosti nemjerljive.’

Gradonačelnik Šipić kazao je kako će prvi stanar novoizgrađenog PUC 3LJ biti Centar kompetencija – CEKOM 3LJ te uručio ugovor njegovom voditelju Ivanu Šušnjari.

‘Sam centar kompetencija je ustanova za istraživanje i širenje znanja na području prehrane i zdravlja. Iz našeg punog naziva da se iščitati koje su naše glavne namjere i obveze kojim se planiramo baviti. U pravcu prijave projekta na bespovratna sredstva EU fondova, u opisu svojih novih programa i planiranih radova, uvrstili jedan moderni stroj CO2 ekstraktor, koji vrijedi 12 milijuna kuna. Radi se o uređaju koji će ekstrahirati sve što vrijedi u pojedinoj suhoj tvari. Naša postrojenja, uz znanstveno stručni pristup i obrazovane ljude koji će tu raditi, bit će garancija da će se većini poljoprivrednih proizvoda, kao i samoniklih biljnih i voćnih vrsta dodati puno veća dodana vrijednost’, kazao je Ivan Šušnjara.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić čestitao je Gradu Trilju i gradonačelniku Šipiću na ovom sjajnom ostvarenju.

‘Ovaj infrastrukturni objekt je doista najbolji mogući način potpore jedne jedinice lokalne samouprave razvoju poduzetništva na njezinom teritoriju. Siguran sam da će ovaj poslovni centar u narednim godinama generirati – što kroz nove ideje, što kroz poduzetništvo – dodanu vrijednost, ne samo za Grad Trilj nego općenito za ovaj dio Splitsko-dalmatinske županije.’

Zajedno do fondova EU
Europski Strukturni i Investicijski Fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
Grad Trilj
JU RERA S.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ
Poduzetnički Inkubator Klis
Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta
Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR)

Brendiranje Grada Trilja

Novi centar
agropoduzetništva

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje kolačiće (cookies). Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića.